MYOPIE MANAGEMENT (MiSight)
We zien steeds vaker dat kinderen een toenemende minsterkte ontwikkelen. Dit wordt ook wel (progressieve) myopisering genoemd. Deze toename van minsterkte zien we steeds extremer en op steeds jongere leeftijden ontstaan. Bijziendheid (myopie) is dan ook een groeiend probleem in Nederland. De oorzaak van myopisering bij kinderen is vaak deels erfelijk van aard, maar ook omgevingsfactoren kunnen myopie veroorzaken of verergeren, zoals:
-
Veel dichtbij kijken (het vaak lang kijken naar smartphones, computerschermen, boeken en/of tablets)
-
Veel binnen zitten (daardoor krijgen de ogen relatief weinig daglicht binnen)
Wanneer je op jonge leeftijd bijziend bent (lees: een minsterkte hebt), loop je een aanzienlijk risico om hoge bijziendheid te ontwikkelen. Je ontwikkelt dan dus in feite steeds meer minsterkte. Je hebt daardoor zelfs een aanzienlijk hoger risico om op latere leeftijd slechtziend te raken. Als onze huidige levensstijl niet verandert, is hoge bijziendheid in 2050 de grootste oorzaak van slechtziendheid.
Hoge myopie kan leiden tot ernstige oogproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. Het is dus belangrijk om bij kinderen en jongeren op tijd toenemende minsterkte (myopisering) te remmen. Dit heet myopie management. Om de verergering van myopie bij kinderen zo veel mogelijk af te remmen met het doel om hoge myopie - en de bijbehorende zichtproblemen - op latere leeftijd te voorkomen heeft CooperVision Specialty Eyecare de MiSight contactlenzen ontwikkeld. Daarnaast heeft Hoya de MiYOSMART brillen glazen ontwikkeld om deze ontwikkeling te remmen.
MiSight contactlenzen
De MiSight 1 day contactlenzen met ActivControl Technologie zijn door CooperVision Specialty Eyecare ontwikkeld om progressieve myopie te remmen. MiSight 1 day is een zachte daglens, waardoor deze erg comfortabel is en eenvoudig in gebruik. Deze lens is dus speciaal ontwikkeld voor jongeren met een indicatie voor progressieve myopie (bijziendheid).
MiSight 1 day is de eerste on-label zachte daglens voor myopie management waarvan middels langlopend wetenschappelijk onderzoek bewezen is dat deze het verergeren van bijziendheid vermindert. Naast de CE-certificering in Europa is de laatste kroon op dit werk de eerste FDA-goedkeuring op de Amerikaanse markt voor een contactlens die bijziendheid remt. Het officiële persbericht tref u hier.
Het unieke ontwerp van MiSight 1 day heeft speciale behandelzones met ActivControl Technologie. In de contactlens zijn speciale ringen aangebracht waardoor de verergering van de bijziendheid actief wordt geremd én je tegelijkertijd scherp zicht hebt ongeacht verschillende pupildiameters en lenscentratie.
MiSight 1 day is een daglens en dient elke dag vervangen te worden. Voor maximale werking van de therapie is een minimale draagtijd van 6+ dagen per week en 10+ uur per dag van belang. Kinderen kunnen deze al lenzen dragen vanaf gemiddeld 8 jaar oud, afhankelijk van de hygiëne, handeling en kenmerken van de ogen van ieder specifiek kind.
MiYOSMART brillenglazen
Myopiemanagement kan ook toegepast worden met brillenglazen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar onze pagina "Myopie managament (MiYOSMART)".
De 20-20-2 regel
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de ogen zich beter ontwikkelen wanneer er regelmatig wordt afgewisseld tussen ver en dichtbij kijken. Daarom is vanuit de wetenschappelijke hoek de 20-20-2 regel in het leven geroepen. Dat betekent:
-
Wanneer je 20 minuten dichtbij kijkt (dus op beeldschermen, telefoons, tablets etc.)
-
Kijk dan steeds na die 20 minuten minimaal 20 seconden in de verte (dus echt naar buiten kijken, en niet binnenshuis)
-
En ga iedere dag minimaal 2 uur ook daadwerkelijk fysiek naar buiten (daarbij bevordert zowel het daglicht als het automatische verder weg kijken de ontwikkeling van de ogen)
De 20-20-2 regel is ook bij het gebruik van de MiSight contactlenzen of Miyosmart brillenglazen zeker aan te raden. Dus motiveer je kind om niet langer dan 20 minuten dichtbij te kijken en minimaal 2 uur naar buiten te gaan. Maar ook als ouder zelf is het uiteraard zeker niet verkeerd om deze regels in acht te nemen (al is het maar om het goede voorbeeld te geven).