MULTIFOCALE BRILLEN
Een multifocaal brillenglas wordt ook wel varifocaal brillenglas of progressief brillenglas genoemd. Een multifocaal glas bevat, in tegenstelling tot een enkelvoudig glas, niet één maar meerdere sterktes. In dit glas zit namelijk de sterkte verwerkt om in de verte te kijken, maar ook de sterktes om goed dichtbij te kunnen kijken, en op de tussenafstanden scherp te kunnen zien. Een multifocale bril is de enige bril waarmee u op vrijwel alle afstanden kunt zien. Het is vandaar de meest gedragen bril bij veertigplussers om op te houden tijdens de alledaagse bezigheden. Heel belangrijk dus dat er een keuze wordt gemaakt voor een goed multifocaal glas dat bij uw specifieke situatie past.
Het feit dat multifocale brillen vooral door veertigplussers worden gedragen is er niet voor niets. Tot we de veertig levensjaren zijn gepasseerd kunnen de ogen vaak nog vrij goed af met een bril of contactlenzen met alleen een vertesterkte. De ogen hebben namelijk zélf het vermogen om dichtbij alles scherp te stellen. Nadat we de veertig levensjaren zijn gepasseerd verliezen onze ogen vroeg of laat geleidelijk het vermogen om dichtbij alles scherp te stellen. De eerste signalen die daarop duiden zijn bijvoorbeeld: vermoeide ogen of wazig zicht na langere tijd dichtbij kijken, hoofdpijnklachten, afwisselend scherp en wazig zicht dichtbij, meer licht nodig hebben om dichtbij te kunnen lezen, etc.
Op dat moment hebben we dus niet meer genoeg aan een brillenglas met alleen de vertesterkte, er zullen ook sterktes voor dichtbij in verwerkt moeten worden. Die sterktes voor dichtbij worden onderin het multifocale brillenglas gezet, aangezien we van nature meestal iets naar beneden kijken om dichtbij te lezen. Aan de hand van onderstaande afbeelding kunnen we de opbouw van een multifocaal glas verduidelijken.
Bovenin het multifocale brillenglas, in de afbeelding ter hoogte van nummer 1, vinden we het gedeelte met de vertesterkte. Dit gedeelte gebruiken we in de auto, bij het tv kijken, tijdens het wandelen, wanneer we rondkijken in een ruimte etc. Hoe verder we vanuit dit vertegedeelte naar beneden gaan in het glas, hoe meer plussterkte het glas krijgt. Deze plussterkte zorgt ervoor dat hoe lager we in het glas kijken, hoe dichterbij het scherp wordt.
Ter hoogte van nummer 2 in de afbeelding bevindt zich vandaar de sterkte voor de tussenafstanden. Dat wil zeggen dat we in dit gedeelte scherp kunnen zien bij onder meer computerwerk, of wanneer we op het dashboard van een auto willen kijken.
Helemaal onderin het multifocale brillenglas, ter hoogte van nummer 3 in de afbeelding bevindt zich de daadwerkelijke leessterkte. Dit gebied gebruiken we wanneer we onze telefoon of tablet in de hand hebben, of wanneer we een boek lezen.
Doordat er een verloop in sterkte in het multifocale glas zit verwerkt, is een multifocaal glas nooit helemaal optisch zuiver. Dat betekent dat er altijd bepaalde gedeeltes niet optimaal scherp zullen zijn. Deze relatief onscherpe vlakken in het glas worden zoveel mogelijk onderin de binnen- en buitenhoeken van het glas gepositioneerd, ter plekke van de nummers 4 in bovenstaande afbeelding.
De meeste mensen moeten aanvankelijk wat wennen aan de opbouw multifocale glas, maar eenmaal gewend willen de meeste mensen ook niet meer zonder. De lengte van de gewenningsperiode verschilt per persoon. Meestal duur dit enkele weken, maar er zijn ook mensen die aanzienlijk langer of korter nodig hebben om te wennen aan de manier van kijken. De kwaliteit van het multifocale glas heeft onder meer invloed op deze mate van gewenning. In de afbeelding hieronder is bij benadering weergegeven hoe zo’n multifocaal glas dan daadwerkelijk kijkt.
Gelukkig staat de wetenschap niet stil, en worden er voortdurend nieuwe methodes gevonden om de vertekeningen in het glas zo klein mogelijk te maken. Vandaar is er de keuze uit verschillende kwaliteiten multifocale glazen, van verschillende merken, met ieder hun eigen karakter. Het grootste verschil tussen deze glazen zit in de breedte van het leesgedeelte (en dus de mate van vertekening). In met name de nieuwere, individuelere multifocale glazen zit aanzienlijk minder vertekening en dus een aanzienlijk breder leesdeel dan in de conventionele glazen.
Mocht u meer willen weten over multifocale glazen dan kunt u ons er altijd naar vragen in de winkel. Wij proberen samen met u de glaskeuze altijd zo goed mogelijk op uw specifieke situatie, wensen en behoeften af te stemmen. Soms komt het voor dat we naast de multifocale bril voor de dagelijkse activiteiten nog andere zichtoplossingen adviseren die extra comfort geven bij bijvoorbeeld sporten of beeldschermwerk, zoals contactlenzen of een beeldschermbril.